Minută a dezbaterii publice cu tema: Atribuirea directă a Serviciului de capturare, transport, adăpostire și alte operațiuni sanitar-veterinare, pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Medgidia

 

Miercuri, 03 octombrie, de la ora 15.00, la Primăria Medgidia s-a desfășurat dezbaterea publică cu tema: Atribuirea directă a Serviciului de capturare, transport, adăpostire și alte operațiuni sanitar-veterinare, pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Medgidia. La dezabtere au participat aproximativ 50 de persoane.

Materialul dezbaterii a fost prezentat de șeful Biroului Avize și Infrastructură din cadrul DGDPP Medgidia, Lupu Marin. Acesta a precizat că, datorită numărului mare de solicitări primite de la cetățeni și agenți economici în legătură cu prezența câinilor agresivi pe străzile municipiului, este necesară găsirea de soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Soluția optimă constă în atribuirea, în urma unei proceduri de achiziție, a unui contract de prestări servicii, unui operator care are în obiectul de activitate servicii sanitar veterinare sau unei asociații/organizații neguvernamentale din domeniul protecției animalelor.

Serviciile de profil ar fi prestate de un operator care deține deja toate condițiile cerute de lege – adăpost, logistică, personal, autorizări și avize, utilizându-se soluții moderne pentru prinderea câinilor, astfel încât să nu fie chinuiți, în timp ce locuitorii municipiului Medgidia vor avea siguranță mai mare pe domeniul public nemaifiind agresați de câinii fără stăpân.

Asociația/organizația din domeniul protecției animalelor trebuie să întrunească următoarele condiții: să dețină un adăpost atestat prin certificat de înregistrare eliberat de D.S.V.S.A, să dețină un mijloc de transport (autoutilitară), care să ofere animalelor siguranță și protecție împotriva intemperiilor naturii, dotate cu cuști individuale pentru transport, să aibă contract cu minim un medic veterinar de liberă practică/minim un tehnician veterinar. În completare, doamna viceprimar a precizat că, potrivit legii nu se poate atribui contractul fără dezbatre, fără a se aduce la cunoștință cetățenilor soluțiile propuse de administrația locală, iar aceștia sunt invitați să își spună părerea despre acest subiect.

Majoritatea celor prezenți în sală au apreciat că este necesară existența unui adăpost pentru câini, și că ar fi oportun dacă iubitorii de animale ar dona o sumă mică pentru îngrijirea acestora, întrucât asociația care are în grijă acest lucru nu poate acoperi numărul mare al acestor patrupede.

Doamna Maria Asan a precizat că există o firmă care poate face sterilizări și ar putea fi contactată, dacă i s-ar pune un spațiu la dispoziție unde o poate face.

O altă intervenție a fost a doamnei Alina Dascălu, care a întrebat câte amenzi a dat Poliția Locală.

Doamna doctor Tatiana Rucăreanu a intervenit, afirmând că iubitorii de animale ar trebui să contribuie măcar cu câte un leu pentru a spijini îngrijirea și ocrotirea patrupedelor.

Reprezentanții DGDPP au precizat că după dezbatere vor face în continuare demersurile necesare pentru atribuirea servicului de capturare, transport, adăpostire și alte operațiuni sanitar-veterinare, pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Medgidia.