Vineri, 15 septembrie 2017 la Primăria Medgidia a avut loc dezbaterea publică cu tema „Ridicarea, transportul, depozitarea și restituirea/predarea vehiculelor fără proprietar/stăpân sau abandonate pe domeniul public/privat al Municipiului Medgidia, aflate în administrarea D.G.D.P.P.”
La dezbatere au participat aproximativ 40 de persoane. Materialul a fost prezentat de domnul Marin Lupu, șeful Biroului Avize și Infrastructură din cadrul D.G.D.P.P. Medgidia. Prin activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile aparținând domeniului public sau privat al municipiului Medgidia se are în vedere descongestionarea acestora, precum și fluidizarea traficului auto și pietonal, în special în zona centrală, cât și pe străzile principale cu trafic intens. De asemenea, se are în vedere aspectul estetic și gospodăresc al municipiului. Măsura ridicării vehiculelor fără stăpân se referă la vehicule de orice categorie fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale. Măsura ridicării vehiculelor abandonate se referă la vehicule părăsite de cel puțin un an, ai căror proprietari sau deținători legali sunt cunoscuți, însă există indici temeinici, determinați de starea improprie circulației acestora pe drumurile publice, din care rezultă intenția neechivocă a proprietarilor sau a deținătorilor legali de a renunța la execitarea drepturilor sale asupra vehiculului.
În urma sesizărilor primite despre existența unui vehicul pe domeniul public, Poliția Locală va face verificări privind identificarea acestuia și constaterea faptului că este abandonat. Activitatea de ridicare, transport, depozitare și restituire a acestor vehicule va fi efectuată de un operator căruia i se va atribui contractul de servicii, conform legii.
După prezentarea și argumentarea necesității implemtării proiectului supus dezbaterii publice, cetățenilor prezenți în sală li s-a dat ocazia să-și exprime punctul de vedere. Doamna Loredana Bălașa a întrebat dacă, în cazul în care unor autovehicule abandonate li se vor găsi proprietarii aceștia vor fi anunțați înainte ca bunul lor să fie ridicat de pe domeniul public. Domnul Lupu a precizat faptul că există o procedură amplă în ceea ce privește această activitate: dacă este identificat proprietarul, acesta va fi înștiințat că are un termen de 5 zile să elibereze domeniul public, în caz contrar autovehiculul acestuia va fi ridicat de operatorul economic desemnat să facă acest lucru. În cazul în care, proprietarul are nevoie, din anumite motive de un interval mai mare de timp pentru a-și ridica autoturismul, acesta are datoria de a comunica acest lucru, ajungând la o înțelegere cu agenții constatatori, pentru a se găsi cea mai bună soluție pentru toată lumea, să nu existe motive de reclamații.
Dezbaterea s-a încheiat în jurul orei 10.45.