În perioada 09 – 12 septembrie 2021, Primăria Municipiului Medgidia a organizat cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Jocuri și Reconstituiri Istorice ”Dapyx”, eveniment finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin proiectul “Culture in Eternity”, cod proiect RO-BG 423.
Pe parcursul a patru zile, Stadionul Municipal ”Iftimie Ilisei” s-a metamorfozat în spațiul de viață și câmpul de luptă al principalelor mari perioade istorice: Antichitate, Antichitate Târzie, Ev Mediu, Epocile Modernă și Contemporană.
Principala sursă de inspirație a evenimentui o reprezintă perioada istorică în care se face remarcat regele get Dapyx, străvechi stăpânitor și erou al ținuturilor dobrogene, care a refuzat să se predea Imperiului Roman, luptând până la moarte, în luptele geto-romane din anii 29 – 28 a. Chr.
Sub sloganul ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!” municipiul Medgidia a continuat și în acest an, să fie locul de întâlnire a iubitorilor de istorie și muzică de calitate cu membrii asociațiilor culturale și cu artiști de talie națională și internațională.
Startul festivalului a fost dat printr-o fastuoasă paradă desfășurată pe principalele artere ale municipiului cu participarea membrilor asociațiilor și grupurilor de reconstituiri istorice prezente la eveniment:
- Asociația Culturală Tomis;
- Societatea Culturală Artistică de Tineret „Concret”;
- Asociația Amicii Muzeului;
- Vulturii din Țara Călatei;
- Asociația Ignis Vultus;
- Asociația Redescoperă Istoria;
- Asociația Castrum Novis;
- Asociația Via Praetoria;
- Ordinul Cavalerilor de Mediaș;
- Cavaleria Teutona;
- Asociația Cavalerul Danubian;
- Asociația Enciclopedia Dacica;
- Asociația Tradiții Ostășești;
- Asociația Regele Ferdinand;
- Asociația Ancient Thrace;
- Asociația Astra Dobrogeană;
- Cercetașii DAPYX din Medgidia.
Sute de daci, romani, vikingi, cavaleri templieri, medievali timpurii, otomani, gladiatori, toți membri ai Asociațiilor de Reconstituiri Istorice, au desfășurat diverse activități și au organizat concursuri de tir cu arcul, aruncare la țintă a crucii de luptă, expoziții de arme și armuri, întreceri de măiestrie, dansuri și jocuri medievale.
Importante evenimente istorice au prins viață spre încântarea publicului prezent. Printre acestea se numără: ultima luptă a regelui Dapyx, invazia barbarilor, lupta tomitanilor cu goţii, lupta de la Adrianopole între goți și legionarii târzii pentru Antichitatea Târzie sau lupta medievalilor cu otomanii pentru perioada Evului Mediu, perioada Revoluției lui Tudor Vladimirescu și a celui de-al doilea Război Mondial.
Prima seară de spectacol a fost animată de un variat program artistic aparținând ansamblurilor și trupelor de dans locale și naționale, precum și interpreților locali.
Următoarele nopți de festival au fost marcate de spectacole incendiare susținute de artiști și trupe renumite precum Pepe, Andreea Bălan, Prestige Orchestra, Inna, 5 Gang, Loredana, Andra și Orchestra Fraților Advahov, Mirabela Dauer, Aurora și Sandel Mihai, Ionuț Fulea, Uddi și Veta Biriș.
Finalul evenimentului a fost sărbătorit printr-o distractivă bătălie cu perne pe Stadionul ”Iftimie Ilisei”, în care s-au implicat atât membrii asociațiilor culturale cât și vizitatorii prezenți la eveniment.
Momentul culminant al programului a fost un magnific foc de artificii menit să încununeze toate activitățile desfășurate în cele patru zile de festival și să reamintescă tuturor participanților importanța păstrării unui climat de armonie, sunet și culoare în municipiul Medgidia.