9 mai, zi cu triplă semnificație istorică, celebrată la Medgidia

Astăzi, 09 mai 2018, întregul popor român sărbătorește Ziua Independenței României proclamată în 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite și Ziua Europei.

În urmă cu 141 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, în data de 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. În această zi este serbată şi Ziua Europei, aleasă de către Consiliul European de la Milano în anul 1985.

Cu acest prilej, Primăria Municipiului Medgidia a organizat pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”, o serie de manifestări în semn de profund respect pentru cele trei evenimente hotărâtoare pentru istoria omenirii. Programul activităților a debutat cu întâmpinarea oficialităților publice locale, arborarea drapelului național și intonarea Imnului de Stat al României și a Imnului Uniunii Europene.

În continuarea evenimentului a fost evocată semnificația istorică a zilei, iar încheierea acestuia a fost marcată printr-un flash mob organizat de membrii Asociației „Bibliovoluntarii”, elevi ai Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, membrii ansamblului de dansuri populare „Pandelașu” și elevii cercurilor de pictură și dans modern, aparținând Casei de Cultură „Ioan N. Roman”.