Campania națională „Curățăm România!”

    Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va derula, în cursul lunii aprilie 2022, Campania Națională „Curățăm România!”

    Cantitățile foarte mari de deșeuri abandonate ilegal pe tot cuprinsul țării ne obligă să facem ceva. Avem o responsabilitate morală pentru ce lăsăm moștenire generațillor viitoare.

    CE NE PROPUNEM?

    • Să schimbăm percepția și atitudinea instituțiilor, a factorilor de răspundere și a cetățenilor din comunitățile în care va avea loc campania.
    • Să-i responsabilizăm și să-i implicăm activ pe toți cei care ne vor fi parteneri sau beneficiari ai campaniei, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și pentru predarea acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul.
    • Să oferim un model de bună practică și să-i familiarizăm pe cetățeni cu modalitățile de valorificare a deșeurilor și cu posibilitățile de colectare existente la nivel local și național.

    DE CE?
    Gestionarea deșeurilor a devenit un punct important în strategiile de dezvoltare implementate de autoritățile statelor din UE și nu numai. Odată cu creșterea populației a crescut și cantitatea de deșeuri generată și, implicit, problemele legate de gestionarea acestora.

    Până în 2020, România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană. Această țintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deșeurile municipale sunt reciclate, ceea ce ne face țara cu a doua cea mai slabă rată de reciclare din UE, sub noi fiind doar Malta cu 6,5%. Un procent rușinos, având în vedere că media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.

    Până în 2025, România trebuie să ajungă la 55% rată de reciclare, o țintă greu de atins pentru țara noastră, care încă se luptă cu închiderea gropilor de gunoi ilegale și cu importurile ilegale de deșeuri. Aceasta presupune o altă provocare pentru România: reducerea până la 10% a cantității de deșeuri municipale depozitate, până în 2035. În prezent, românii depozitează 70% din gunoiul pe care-l produc, în timp ce media europeană este de 24%, restul se reciclează.

    CE VOM COLECTA?
    Fiecare partener va organiza acțiuni de colectare de deșeuri prin ridicarea acestora din gospodării sau din zonele de depozitare ilegală (cursuri de apă, câmpuri, păduri, cale ferată, spații și drumuri publice etc.), având ca finalitate ecologizarea la nivel național.

    Primăriile vor avea un rol esențial în organizarea și promovarea la nivel local a ecologizării prin colectarea separată a diferitelor tipuri de deșeuri (plastic, metal, sticlă, electrocasnice vechi, anvelope, diverse vechituri etc.).

    Predăm electrocasnicele vechi! / Aruncăm vechiturile! / Scăpăm de anvelopele vechi! / Curățăm calea ferată! / Curățăm drumurile! / Curățăm apele! / Curățăm pădurile! – sunt sloganuri de tip CALL TO ACTION ce vor fi folosite de partenerii noștri în campanie.

    CU CINE?

    • Asociația Comunelor din România (ACoR)
    • Asociația Orașelor din România (AOR)
    • Asociația Municipiilor din România (AMR)
    • Companii Naționale – CNAIR, CFR
    • Instituții din subordinea/coordonarea MMAP-AFM, ANAR, RNP-Romsilva, ANANP, ARBDD

    Sperăm să răspundă la chemarea noastră:

    • ONG-uri, instituții de învățământ, firme private
    • Instituții ale statului – Guvern, MAI (Poliția, Jandarmeria, Pompierii), Ministerul Sănătății
    • Mass-media (centrală și locală)

    UNDE?
    Vom face curățenie în case, în curți, pe drumuri și șosele, în păduri, pe ape. Este o campanie care se adresează tuturor românilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toate colțurile țării.

    Partenerii vor identifica locurile unde se va desfășura acțiunea de igienizare și vor asigura predarea deșeurilor în condițiile legii.

    BUGET
    Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția primăriilor un buget prin care acestea vor putea deconta o parte din cheltuielile de ecologizare (transport, colectare, cheltuieli cu utilajele de colectare, cheltuieli de depunere la gropile autorizate)

    MIJLOACE MATERIALE ȘI DE PROMOVARE
    MMAP asigură promovarea campaniei printr-un site dedicat www.curatamromania.ro, flyere, roll-up-uri, afișe, elemente give away, saci cu logo-ul campaniei.
    UAT-urile vor asigura identificarea zonelor cu probleme: străzi, parcuri, grădini, terenuri neutilizate, stații de autobuz, spațiile aferente cursurilor de apă; transportarea deșeurilor colectate de către operatorii de salubrizare; tratarea/reciclarea/valorificarea deșeurilor – OTR; eliminarea deșeurilor nereciclate – OE; Toți partenerii vor asigura respectarea măsurilor și a normelor de siguranță, dar și echipamentul constând în:

    • Mănuși – cel puțin 1 pereche/persoană (pentru evitarea accidentelor, este indicată folosirea mănușilor de cauciuc, nu a celor chirurgicale);
    • Saci cu logo campanie – minim 1 sac/persoană;
    • Trusă medicală – prezența unei astfel de truse e obligatorie pe parcursul desfășurării evenimentului;
    • Mâncare și apă – în funcție de bugetul stabilit, ele pot fi achiziționate pentru fiecare participant sau li se poate solicita acestora să vină cu ele de acasă;
    • Șervețele umede/uscate/soluție dezinfectantă – este recomandat ca după curățenie/înainte de a mânca, participanții să își spele/dezinfecteze corespunzător mâinile;
    • Clești – aceștia sunt folosiți pentru colectarea deșeurilor contaminate sau în putrefacție, spre exemplu: scutece folosite, hârtie contaminată cu resturi de mâncare, echipamente medicale, produse farmaceutice expirate;
    • Măsuță pliabilă – pentru completarea documentelor sau așezarea alimentelor și băuturilor/a altor materiale.